Hajápolás | Gyönyörű haj

Gyöngéd ápolás az érzékeny fejbőrnek

Néha legszívesebben kiugrana a bőréből, leginkább a fejbőrén át? Viszkető, égő, feszülő fejbőre nem hagyja nyugodni? Elmondjuk, miért ilyen nehezen kezelhető a fejbőre, és azt is, hogyan veheti vissza az irányítást és teremthet egyensúlyt.

Néhány ember fejbőre mindig kissé érzékenyebb, mások számára a probléma szinte ismeretlen. A bűnös a dologban lehet a klíma, a gyakran és helytelenül alkalmazott tartós hajfestékek és nem megfelelő hajápoló termékek is. A fiziológia is szerepet játszhat. A stressz és a feszültség szintén megzavarja a bőr és a fejbőr egyensúlyát.

Az érzékeny fejbőr és az áttört védelmi vonal

Csak úgy, mint a bőrt, a fejbőrt is védőréteg borítja. Úgy kell ezt elképzelni, mint egy téglafalat, melyben a téglák a szarusejteket jelképezik. A cement a téglák közt lipidekből, azaz zsíros anyagokból állnak. A külső hatások következtében a lipidek – vagy, hasonlatunkban, a cement – egy része lekophat, és ennek eredményeképpen téglafalunk résekkel lesz tele. Túl sok nedvesség szabadul ki, és számos ártalmas anyag juthat be. Ez irritálja a fejbőrt, és az viszketéssel, égető érzéssel, kivörösödéssel, esetleg feszüléssel és korpaképződéssel reagál.

Érzékeny bőr a hajápolási vétkek következményeként

Minden nap hajat mos, és aztán alkoholtartalmú készítményekkel (zselé, hab) formáz? Idővel ez kiszárítja a fejbőrt. HA naponta hajat mos, nagyon gyengéd sampont kell alkalmaznia. Hagyja el az alkoholos formázótermékeket egy időre, és használjon helyettük nem kimosandó kondicionálókat, formázó hajsprayt vagy waxot.

A klímaváltozás elmélyíti a problémát

Télen a száraz, fűtött levegő, nyáron a légkondicionálók veszik különösen igénybe a bőrt, beleértve a fejbőrt is. Ezekben a nehezebb hónapokban a hidratáló samponok, a kondicionálók és a pakolások áldásként hatnak a hajnak és a fejbőrnek. Így pótoljuk a kellő mennyiségű folyadékot, de nem adunk hozzá túl sokat a lipidmennyiséghez. A lipidek ugyanis zsírok, amelyek elnehezíthetik a hajat, különösen, ha az vékonyszálú.

Az érzékeny fejbőrtől lehet, hogy bőrgyógyásza menti meg

Az állandó viszketés lehet gombásodás jele is. A kivörösödés és a nagy korparészecskék megjelenése ezt még valószínűbbé teszik. A zsírosabb fejbőr mindenképp hajlamosabb a gombás megbetegedésekre, mert a gombáknak kedvező a környezet. Ha fejbőre zsíros és viszket, mindenképpen konzultáljon bőrgyógyászával a tünetegyüttessel kapcsolatban.

Ez újra egyensúlyt teremt a fejbőrben:

 • 1. Tipp:

  Egy olajkúra mennyei élmény a száraz fejbőrnek. Egy ilyen kúra alatt fejbőrét néhány csepp magas minőségű olajjal (jojoba, argan, mandula) masszírozza át, és egy éjszakán át hagyja hatni őket. Másnap reggel samponozza be a haját mielőtt vízzel habosítaná, és azután öblítse le langyos vízzel. Fontos, hogy betartsuk ezt a sorrendet, mert a felesleges olaj csak  így távolítható el a fejbőrről.

 • 2. Tipp:

  Ha akkut fejbőrproblémái vannak, a samponban található tisztítószerek kiszáríthatják a haját. Ha ilyen probláma áll fenn, akkor 1:1 arányban higítsa a samponját vízzel, mielőtt felvinné a hajára.

 • 3. Tipp:

  A visszamaradó sampon vagy a vízkő a kemény vízből irritálhatja a fejbőrt. Ezért a sampont alaposan ki kell öblíteni. Ha a csapvíz nagyon kemény, akkor savas állagú öblítést javaslunk, ami kimossa a maradék vízkőrészecskéket a hajból. A receptünk az öblítő folyadékra egyszerű: egy evőkanál citromlevet vagy almaecetet tegyen egy liter hideg vízbe, és az oldatot használja haja utolsó öblítéséhez.

 • 4. Tipp:

  Egy nem túl zsíros állagú folyadékkal végzett masszázs megnyugtatja a viszkető fejbőrt. Óvakodjunk a tömény (esszenciális) masszázsolajoktól, mert azok is irritálhatják a fejbőrt.

 • 5. Tipp:

  Ha fejbőre nagyon viszket és feszül, akkor mellőzze minden forró hajformázó készülék használatát egy időre. Ezek az eszközök (hajszárító, hajkisimító vagy göndörítő vasak) még inkább kiszárítják a fejbőrt.

 • 6. Tipp:

  A műanyag vagy fém hajkefék szintén irritálhatják az érzékeny fejbőrt. Egy puhasörtéjű, sűrű, természetes alapanyagokból készült hajkefe ideális lehet az érzékeny haj és fejbőr számára.

Fedezze fel: Gyönyörű haj