Hajápolás | Sérült haj

Töredezett hajvégek: nem hajszálhasogatás...

Hacsak nem egészen rövid hajat visel, valószínűleg önnek is volt más szerencséje a sprőd haj tapintásához, amit a töredezett hajvégek idéznek elő. Segítünk, hogy megszabaduljon a problémától.

Spliss
© Veronique Beranger

Egészséges kinézetű, fényes haj, töredezés nélkül – a megfelelő törődés meghozza gyümölcsét!

Számos tényező lehet felelős a töredezett hajvégekért: száraz haj, agresszív samponok, forró hajszárító, vagy túl nagy igénybevétel a különböző kémiai alapú kezelések miatt. A hajvégek különösen érzékenyek, és a hajat látványosan öregíti a töredezett hajvégek jelenléte. Pedig öregítésre nincs szükség, mert a legalább vállig érő haj valóban öreg: három éve növekszik már.

A gyöngéd ciklus használata a töredezett hajvégek ellen

 

Az igénybevett haj számára készült samponok, balzsamok és hajpakolások megfelelő mennyiségű ápoló anyagokat juttatnak a hajba. Ez a következő mosásig karbantartja a töredezett hajvégeket is.  
Egy töredezett hajvégeknek készült speciálisan kifejlesztett sampon csak akkor segít, ha a töredezés az egyetlen gond. Keverje össze a sampont ugyanannyi vízzel, mielőtt felviszi a hajára. Kis mennyiségű vízzel habosítsa fel és oszlassa el a fejtetőn, majd öblítse ki. Az öblítéssel lecsorgó víz és sampon pont eléggé megtisztítja a hajvégeket is, külön mosásra, dörzsölésre nincs szükség!

A töredezett hajvégek beburkolása

A töredezett hajvégek számára kifejlesztett kezelések szilikonolajt tartalmaznak, amely beborítja  a hajvégeket egy vékony filmréteggel, ami átmenetileg kijavítja a töredezést. Az eredmény: a haj egészségesebbnek tűnik, és nem durva a felülete. Kérjük, ne feledje, hogy nem szabad a kezelést minden mosás után alkalmazni. Ha minden harmadik mosáskor alkalmazza, az eredmény sokkal jobb. A szilikonburok ugyanis több mosást is kibír, és ha túl sok szilikont tesz hajára, az elnehezíti vagy ragadóssá teheti a hajat. Csak pár cseppet kell beledolgozni a szérumból a törött hajvégekre, és ez a kis mennyiség sok időre elég.

Kurtítsa meg a haját, hogy legyőzze a töredezett hajvégeket

Először a jó hír: egyre kevesebben küszködnek töredezett hajvégekkel. Ha önnek az új termékek ellenére is problémája van, akkor egy fodrásznál tett látogatás segíthet a bajon: a fodrászok olyan technikát tudnak alkalmazni, amely elrejti a töredezett hajvégeket az egészséges hajtincsek alá. A haj végének megkurtítása (maximum 1 cm hosszan levágni) is segít. A haja fokozatosan nőni fog akkor is, ha nyolc-tíz hetente kevéskét vágat belőle, hiszen a haj havonta 1-1,5 centit nő. A rendszeres vágás eredményeképpen haja teltebb és mindenképpen egészségesebb kinézetű lesz.

Eszközök, amikkel véget vethet a töredezett végeknek

Mindenképpen jó minőségű eszközökre van szüksége, ha a töredezett hajvégekkel el akar bánni végleg. Ne is mérlegelje, hogy olcsó fésűkkel, fémsörtéjű kefékkel próbálkozik. Ezek helyett a természetes (vaddisznó) sörtékkel rendelkező kefék, a csont- vagy fafésűk használata ideális. A sűrűfogú, a hajhoz különöse durva bontófésűk és -hajkefék használata is kerülendő!

Még több gyógymód a töredezett hajvégekre

 • 1. Tipp:

  Egy keratin kezelés egy szalonban nem kevesebbet, mint hat hónapot ígér hajtöredezés és sprődség nélkül. Ezekben a kezelésekben a fodrász hővel és egy speciális hajfényező folyadékkal dolgozik. Ennek eredményeképpen a haj egészségesebbnek és simábbnak tűnik. Sajnos azonban egy kezelés ára 200-300 euróba kerül, ami igen drága.

 • 2. Tipp:

  Sok fodrászszalon ajánlja a hevített ollóval történő vágást. Ez a módszer lezárja a hajvégeket, akadályozva a töredezést, de csak akkor működik, ha ritkán alkalmazzák.

 • 3. Tipp:

  Ha csak lehet, egy ideig ne használjon hajszárítót és hajvasalót! Ezek az eszközök kiszárítják a hajat és töredezett hajvégekhez vezethetnek.

 • 4. Tipp:

  Gyöngéd szeretettel bánjon hajával, különösen, ha az vizes. A kigubancolást leszámítva hagyja békén vizes haját, törülközővel csak itassa fel a nedvességet, de ne dörzsölje szárazra!

 • 5. Tipp:

  A göndör haj töredezett hajvégekkel leginkább a könnyű, magas minőségű olajos kezelésekből profitálhat, mint amilyen az édesmandula-olaj, a jojoba-, a makadámia- vagy az arganolaj. Ne használjon olívaolajt, mert az aránylag nehéz. Csak néhány csepp olajt cseppentsen az ujjaira, majd oszlassa el a hajvégeken.