Hajápolás | Védelem

A hajhullás nem ok a pánikra!

Teljesen normális 50-100 szál hullatása naponta. Az már persze más eset, amikor reggel felébredve sok hajszálat talál a párnáján, vagy a hajkefe napi szinten marokszám gyűjti be a hajat. Nyugodjon meg, és készüljön egy kis kutatásra a témában, hogy rájöjjön, mi is okozza a problémát.

Haarausfall
© Stockbyte

Ne keseredjen el! Sokféleképpen legyőzhető a hajhullás!

Normális körülmények közt a hajnövekedésben résztvevő biológiai folyamatok egyensúlyban vannak. A haj hullik, új haj nő a helyére, néhány szál kinő, néhány meg kihull. Ez az egészséges folyamat, amely a haj valós növekedési fázisait követi. Ha ezek a fázisok nem követik egymást úgy, ahogy a természet kitalálta, akkor megnövekedő hajhullást tapasztalhat. Az alábbiakban a hajhullás okairól lesz szó, és arról, mit is tehet ellene. Ha hajhullása hat vagy több hónapja tart, akkor konzultáljon orvosával, bőrgyógyászával.

1. Hormonális hajhullás

Hormonháztartásunk nagyon érzékeny, és a legkisebb változásokra is rögtön reagál. Normális esetben az ösztrogén nemi hormon biztosítja a nők dús hajának növekedését. Sok nő felfigyel az ösztrogén miatt bekövetkező szenzációs haj- és körömerősödésre terhesség alatt. A hajnövekedést nem serkentik a férfi hormonok (androgének), amik kis mennyiségben a női szervezetben is jelen vannak. Stresszhelyzetben több férfi hormon szabadul fel a női és a férfi szervezetben is, és ez a hormonháztartás felborulásához vezethet, ami hajhullást okozhat. Súlyos esetekben a bőrgyógyász felírhat anti-androgéneket, de sok esetben az életmódváltás már segíthet, s ha többet lazítunk, a probléma megoldódhat. A pajzsmirigy diszfunkciója is okozhat hajhullást. Orvosa vérvétel segítségével elemezni tudja a hormonszintet, és ki tudja deríteni, mi áll a probléma hátterében.

2. Hajhullás vitaminhiány következtében

A hajnövekedés vitaminban gazdag étrendet kíván. Egy kiegyensúlyozatlan étrend és a fogyókúrák időlegesen hajhulláshoz vezethetnek. A hajnak az a legjobb, ha kiegyensúlyozott étrendet követ, amely gyümölcsöket, zöldségeket, proteineket (tejből, joghurtból, fehér húsokból és tengeri halból) teljes kiőrlésű gabonát, dióféléket és jó minőségű olajakat tartalmaz. Ha nem tud ilyen optimális étrendet követni, akkor ésszerű étrend-kiegészítőket használnia, külön hajerősítők formájában is, amelyek biotint, niacint, cinket, és B6, B12, A és E vitaminokat tartalmaznak.

3. Hajveszteség immunhiány következtében

A hajhullás egy fertőzés kései következménye is lehet. Tavasszal például hirtelen tapasztalhat hajhullást, ha átesett télen influenzás megbetegedésen. A hajhullás ilyenkor legkésőbb három hónapot követően magától abbamarad, s ezalatt a károsodott hajhagymák regenerálódnak.

Más gyógymódok a hajhullásra

 • 1. Tipp:

  Ne fésülje haját, ha nedves. A nedves haj nagyon érzékeny, és könnyebben kitépődik. Inkább szárítsa meg a haját gyengéden, és azután bontsa ki egy széles fogú, ritka fésűvel.

 • 2. Tipp:

  A körkörös irányú hajveszteség általában immunhiányra vezethető vissza. A cinkpótló készítmények segítenek ezeknek a foltoknak az eltűntetésében, és a haj növekedésében. Minden esetre nem árthat, ha kipróbálja a megfelelő dózisú extra cinkbevitelt.

 • 3. Tipp:

  Azok, akik hormonális aknétól szenvednek, gyakran hajhullást is tapasztalnak. Ha fogamzásgátló tablettát használ, esetleg érdemes anti-androgéneket tartalmazó tablettát felíratni az orvossal, mert ezek segíthetnek az aknés bőr és a hajhullás ellen is.

 • 4. Ttipp:

  Bizonyos gyógyszerek szintén hajhulláshoz vezethetnek. Köztük van a malária prophylactis, illetve bizonyos trombózisgátló illetve magas vérnyomás elleni gyógyszerek is. Mindig alaposan olvassa át a mellékelt útmutatót, és konzultáljon orvosával a hajhullás és a gyógykezelés összefüggéseiről.