Hajápolás
Hajápolás | Gyönyörű haj

A haj nedvességpótlásra vágyik

Haja bőréhez hasonlóan kiszáradhat. A száraz haj matt hatású, szalmaállagú, és merev. Ezért a megfelelő nedvesség utánpótlására szükség van. Most megosztjuk önnel hajhidratáló módszereinket.

A leggyakoribb oka a merev, fénytelen hajnak a megfelelő nedvességtartalom hiánya. Egy másik jele ennek a statikus elektromossággal való töltöttség állapota.  Míg a bőrnek 10% nedvességtartalom már megfelelő, a hajnál ugyanez az arány 15-17% esetén ideális.

Nedvességelszívó okok

A száraz, meleg levegő megfosztja a hajat a nedvességtől. Ha haja már amúgy is száraz, akkor a napi hajszárítás és a hevített hajcsavarók illetve kisimító vasak rövid időn belül sivatagi szárazságot eredményeznek hajszerkezetében és fejbőrén. Ezért lehetőleg kerülje a hővel dolgozó formázóeszközöket, és a hajszárítót alacsony fokozaton használja. Ha télen látogatja a szaunát, akkor tekerje körül haját törülközővel, hogy megvédje a száraz forróságtól (100°C). A hajhidratálás még eredményesebb, ha hajkondicionáló pakolást dolgoz a hajába. Ugyanez igaz a tengerparton eltöltött időre is. Kalapot vagy fejkendőt viselve megvédheti haját a szélsőséges nedvességtartalom –veszteségtől és a törékeny hajtól. A megfelelő nedvességtartalom biztosítása még fontosabb a festett vagy göndörített haj esetében.

Nedvességforrások a haja számára

A víz különleges elem. Ha isszuk, biztosítja azt a mennyiségű nedvességet, ami a testünk metabolikus folyamataihoz nélkülözhetetlen. Ha külsőleg, fürdéshez, zuhanyzáshoz, hajmosáshoz használjuk, vizet von el a hajtól és a bőrtől. Paradoxonnak tűnik, de így igaz. Ezért fontos a nedvességpótló samponok és ápolószerek használata. A leghatékonyabb alapanyagok a nedvességpótló és kondicionáló termékekben az Aloe vera, a glicerol, a panthenol, és a selyem- és búzaproteinek. Molekuláris struktúrájuknak köszönhetően ezek az anyagok megkötik a nedvességet a hajszálak belsejében, vagy minden hajszálat védőréteggel borítanak. Ez simává teszi a hajat és lezárja a haj külső rétegét. Ez a lezáró hatás hozzásegíti a hajat a jobb nedvességmegtartó képességhez.

Hogyan óvjuk hajunk nedvességtartalmát?