Hajregenerálás
Hajfestés | Hajszín teszt

Hajszínváltás: milyen messze a túl messze?

Elvileg egy ébenfekete nő akár világosszőkévé is válhat. De ajánlanánk-e bárkinek is ilyen drasztikus váltást? Most elmondjuk önnek, mi alapján húzhatja meg a határokat hajszínválasztás előtt.

Angelina Jolie

Talán el kellene kerülni azokat az extrém hajszínváltásokat, amilyen itt Angelina Jolie-n is látható, amelyet egy film (Life or Something...) kedvéért vállalt néhány éve. Néha viszont jó egy kis bátorság. Végül is miért ne lehetnének merész döntései?

A hajfestés szakértői heves vitákba bocsátkoznak a hajfestési trendekről. Egy dologban viszont mind egyetértenek Los Angelestől Londonig: egy egytől tízes skálán mérve senkinek nem javasolják, hogy természetes hajszínét kétárnyalatnyit meghaladó mértékben átfesse. Nem tehetünk mást, mint egyetértünk, amikor kritikus szemmel tanulmányozzuk Angelina Jolie-t platinaszőkén (a Life or Something Like It című filmhez) vagy Gweyneth Paltrow-t sötét barna hajjal. Persze a sztárok még így is jól néznek ki, de sokkal jobban festenek természetes hajszínükhöz közeli árnyalatokban.
 
Ha új imidzset keresünk, talán megfontolhatjuk a józanész néhány tanácsát. Emlékezzünk, a tartós hajfestésben pont a hosszú ideig megmaradó szín a lényeg. És ez az idő nagyon hosszúnak tűnhet, ha a választásunk rosszul sikerült.

Új hajszín: minden, amit át kell gondolnia a nagy váltás előtt

  • Ha szőke hajat szeretne, előbb szőke parókákkal próbálja ki, tetszik-e az új szín. Esetleg digitális képalkotóval is megnézheti, hogy fog kinézni szőkén.
  • A barna hajú nőknek, akik szőkévé szeretnének válni, tisztában kell lenniük azzal az imidzsváltással, ami a szőke színnel együtt jár. Az ártatlan szőke tincsek, vagy a szexi tengerparti szőkeség, illetve a platinaszőke hullámok erős jelzéseket hordoznak. De, ha álmaiban udvarlók hada szerepel, szeret partikra járni, és mindig napos a kedve, akkor – amennyiben haja nem volt az utóbbi 1-2 hétben kémiai anyagokkal kezelve tartós hullám vagy hajegyenesítés következményeképpen – szabad az út. A kémiai anyagoktól erősen igénybevett hajat viszont csak fodrász festheti vagy világosíthatja.
  • A valódi szőkéknek nem lehet gondjuk a barna árnyalatokkal. Az ő kiváltságuk, hogy lágy színezőhabokkal vagy más színező termékekkel kipróbálják, milyen is barnává válni, és ez mennyiben változtat az életükön. Mint általános szabály elmondható, hogy legalább egy hét és több hajmosás teljen el egy-egy otthoni színezési kísérlet között.
  • Azok a barna hölgyek, akik szőkévé festették a hajukat, mindenképp forduljanak hajápoló specialistához, ha szeretnének a barnához visszatérni. Nehéz megjósolni, hogyan fognak az új színpigmentek reagálni a kémiai anyagokkal sokat kezelt hajra. Ha profi segítséget kérünk, akkor a változtatás megjósolható lesz.