Skip to Content

A fokozatos, vagy lépcsőzetes haj mozgásba lendül

A hajat vághatjuk fokozatosan, vagy lépcsőzetesen, vagy ritkíthatjuk is. A fokozatos, vagy lépcsőzetes frizurának sok változata van. A göndör haj mozgásba lendül, az egyenes haj dúsabb hatást kelt. Megmutatjuk a legszebb lépcsőzetes frizurákat, és elmagyarázzuk – lépésről lépésre, persze – hogy a hajat hogyan vágták le.

Hívhatjuk fokozatos, vagy lépcsőzetes hajvágásnak. Akárhogy nevezzük, ez a vágási technika alkalmazható bármely minőségű, szerkezetű vagy méretű hajra. Azonban vannak olyan apró részletek, amelyekre oda kell figyelni. Ha nagyon vékonyszálú a haja, vigyázni kell, hogy a hajvégeket ne vékonyítsuk meg nagyon. Egy jó frizurában a fodrász optikailag kellemes átmeneteket hoz létre a különböző hosszúságú részek között. Ha nem így van, akkor a frizura gyorsan egyenetlenné válik.

Fokozatos Vágás – Figyeljünk Oda A Haj Szerkezetére

A vékonyszálú hajat nem szabad fokozatosra vágni, ha váll alatt ér, mert akkor az alsó réteg túl ritkának fog tűnni. A fej tetején a vékonyszálú hajat is lehet fokozatosra vágni, így dúsabbnak fog tűnni. A rövid, vékonyszálú haj nagyon jól néz ki, ha a legrövidebb fedő réteg is legalább 5 cm.  Az ilyen hosszúságú tincsek lágyabban omlanak alá.

A fokozatos hajvágás csökkenti a haj súlyát, ezért ideális a sűrű, tömör hajnak. A vállig érő (vagy hosszabb) haj esetében a fül vonaláig érjenek a fokozatok. A göndör fürtök szép rugós tincsekbe állnak a fokozatos frizurában. A fodrásznak itt is optikailag kellemes átmeneteket kell létrehoznia a különböző hosszúságú részek között. A göndör haj esetében a fej tetején lévő haj ne legyen túl rövid, különben a szegény nő úgy fog kinézni, mint egy pudli.

Ettől lesz jó a fokozatos haj:

 •  A melírcsíkok kiemelik a fokozatosra vágott haj szépségét. A frizura igazán gyönyörű lesz, ha a melírcsíkok két-három különböző árnyalatból állnak.
 • A fokozatosan levágott frizura könnyen válik kócossá, gondozatlanná. Dolgozzon hajformázó habot, vagy zselét a frizurájába, így emelje ki a frizura jellegét.
 • A rövid és félhosszú fokozatos frizurát általában nem kell körkefével szárítani, egy lapos sörtekefe is tökéletesen megfelel. Alulról, a hajtövek felől kezdje a szárítást, először a tincs egyik, majd a másik oldalát fújja. Utána elől, majd hátul szárítsa meg. Ezzel a módszerrel a haja dús hatású, fényes, puha és sima lesz
 • Ha nagyon sűrű a haja, kérje fodrászától a pontvágás technikát. Ezzel a módszerrel, nagy hézagokat vágnak a hajtincsek közé barázdált ollóval. Ettől a frizura kevésbé tömöttnek tűnik és puhább lesz a kontúrja.

Kapcsolódó cikkek
 • Több tartást a hajának

  Hajdúsító por

  Több tartást a hajának
  ...

  Szinte mindenki több hajat akar. Egy kis szakértelemmel minden vékonyszálú, egyenes hajjal rendelkező ember csodás frizurákat készíthet. Hogy teltebb, jobb tartású legyen a haja, ezt a fontos szabályt követnie kell: a kevesebb (termék) néha több.

  ...
 • Göndör Frizurák Frissen a Kifutóról

  Hajhullám

  Göndör Frizurák Frissen a Kifutóról
  ...

  Akár hosszú a haja, akár rövid, a göndör fürtök jól fognak állni Önnek. Hihetetlen, hogy egy pár laza hullám mennyire meg tudja változtatni egy nő megjelenését. Megmutatjuk Önnek, hogy hogyan készülnek azok gyönyörű frizurák, melyeket a kifutón lát.

  ...