Skip to Content

Szabadulás a korpától

Hajregenerálás

A fehér korpapihék a fekete ruházaton nagyon bosszantóak. Hajszakértőnk Dr. Edo Hoting elmagyarázza, hogyan lehet megszabadulni a bosszantó fehérségtől örökre.

Először is arra kérjük, ne legyen zavarban a korpa miatt. Az emberek felének van korpa-problémája élete egy vagy másik szakaszában. Ami azt illeti, a korpásodás normális és egészséges folyamat. A bőrünk folytonosan regenerálódik. Ebben a folyamatban az öreg hámsejtek 28 napos ciklusok után elhalnak, és helyet adnak az új sejtek számára. Mivel a sejtek túl kicsik ahhoz, hogy szabad szemmel lássuk őket, általában nem is vagyunk ennek a folyamatnak tudatában.

A hajmosás általában gondoskodik az elhalt hámsejtekről. Ezek a sejtek csak akkor lesznek láthatóak, amikor a fejbőr extra mennyiségű szarusejtet termel. Ennek nem feltétlenül van köze a száraz fejbőrhöz. A zsíros haj is járhat korpásodással. Szakértőnk, Dr. Edo Hoting elmondja, mik a legújabb fejlemények a korpaellenes kutatásban.

Schwarzkopf: Minden embernek van korpája, mert a fejbőr megújítja magát. Miért van az, hogy sokan látható mennyiségű korpával küszködnek?

Dr. Hoting: A fejbőrön minden ember esetében élesztőszerű gombák élnek (Pityrosporon ovale). Amikor ez a gomba túl nagy mennyiségben termelődik, az irritálja a fejbőrt, és a fejbőr a korpa túltermelésével reagál. A korpaképződés persze egyéni faktorokon, a koron és a klímán is múlik. A kevés fény is, különösen az UV fény hiánya télen szintén okozhat korpásodást. A hajápolási rutinunk is közrejátszhat. Ha nem mosunk hajat megfelelő gyakorisággal, az szintén korpásodást okozhat.

SK: Mikor szükséges bőrgyógyászt felkeresni?  

DH: A fejbőr begyulladhat, amikor korpásodik, ilyenkor a jelenség erős viszketéssel párosul. Néhány bőrbetegség, például az ekcéma vagy a sömör szintén okozhat korpásodást, ezekben az esetekben mindenképpen kérje bőrgyógyász tanácsát.

SK: A korpásodás és a viszketés mindig együtt jár?

DH:  Nem, egyáltalán nem, A normális korpaképződés nem jár más tünetekkel. Csak a túl erős korpásodás járhat viszketéssel.

SK: A gyakori hajmosás vagy a kemény víz elősegítheti a korpaképződést?

DH: A klíma és mindenféle egyéb környezeti hatások befolyásolhatják a korpaképződést. A száraz, meleg levegő és a kevés napfény télen kedvez a korpának, de a túl sok hajszárítás is kiszáríthatja a fejbőrt és korpásodást okozhat. De a vízminőségnek és a vízkeménységnek nincs különösebb hatása a korpára. A szappannal ellentétben a mai samponok már a kemény víz jelenlétében is ugyanolyan hatékonyan tisztítanak és kondicionálnak. A korpaképződés egyéb zavaró tünet nélkül nem betegség, és hosszútávon kezelhető megfelelő kozmetikai eljárásokkal és korpaellenes samponokkal.

SK: Zsíros hajjal is járhat korpásodás?

DH: Igen, ez is lehetséges. Ha nagyon aktívak a faggyúmirigyek, a faggyú összetapasztja a korparészecskéket, de attól még ott vannak.

SK: Ha valakinek egyszer korpásodási gondjai voltak, mindig korpásodás elleni sampont kell használnia?

DH: Nem, megfelelő odafigyeléssel a  korpásodás elmulasztható. Nem szükséges örökre korpásodás elleni samponra váltani. Ha valaki észreveszi, hogy korpásodik a haja, akkor a probléma megbízhatóan kezelhető korpásodás elleni samponokkal. Számos aktív hatóanyag is kapható korpásodás ellen. Ilyen például a cink pyrithion, ami a túlzott gombásodást akadályozza meg, és így tesz a túlzott korpaképződés kialakulása ellen.

SK: A korpásodás elleni samponok ártanak a hajnak?

DH: Nem, nincs ok aggodalomra a korpásodás elleni samponok rendszeres használata esetén sem. Sőt, a korpa elleni samponokat érdemes kis ideig a fejbőrön hagyni, (maximum két percig), hogy a hatóanyagok kifejthessék hatásukat. Azt is ajánlom, hogy gyakran mossuk a hajat ilyen esetben, hogy a leváló korparészecskéket eltávolítsuk. A kimosást nem igénylő hajtonikok is nagyon hatékonyan veszik fel a küzdelmet a korpa ellen.

Amit megtehet a korpa ellen:

 • Kerülje a fejbőr irritálását, amit forró vizes mosás, erős dörzsölés, kemény hajkefék használata, vagy magas fokozaton történő hajszárítózás okozhat.
 • Ha észrevette, hogy korpás a haja, kerülje a fejbőr további izgatását amivel például a festés, hajvasalás vagy dauerolás jár.
 • Ha a haja száraz és igénybevett, akkor a korpásodás elleni samponok még tovább száríthatják. Ezért vagy balzsamot vagy pakolást kell használnia minden hajmosás után.
 • Az egészségtelen étrend és/vagy a folytonos stressz önmagában nem okoz korpásodást, de könnyen tovább ronthat a helyzeten.

Kapcsolódó cikkek
 • Megoldás a hajhullásra

  Védelem

  Megoldás a hajhullásra
  ...

  A hajhullás komoly gond, különösen, ha ön szenvedi el. Ma van, holnap nincs. A csökkenő hajmennyiség nem tréfadolog. A hajhullásnak különböző okai lehetnek.

  ...
 • Száraz haj

  Száraz haj

  Száraz haj
  ...

  Rengeteg oka van! Lehet, hogy a fejbőr túl száraz vagy a nem megfelelő ápolás és a rossz formázási szokások a ludasak. De mit lehet tenni ez ellen? Nézze meg 10 hasznos tippünket a száraz haj ellen.

  ...
 • Gyors megoldás a sérült hajra

  Sérült haj

  Gyors megoldás a sérült hajra
  ...

  Hajad száraz, durva tapintású, fénytelen és töredezett? Jó hírünk van számodra: az olló nem az egyetlen megoldás! A nagyszerű termékek használata mellett, amilyen a Gliss teljeskörű regeneráló sampon is, eláruljuk, hogy a megfelelő ápolás és a gyengéd formázás hogyan tudja élénkebbé és ragyogóbbá tenni a hajat.

  ...
 • 4 AZ 1-BEN Protein Hajpakolások – Detox a hajamnak a póthajas időszak után

  Regenerálás

  4 az 1-ben Protein Hajpakolások – Detox a hajamnak a póthajas időszak után
  ...

  Is your hair stressed, damaged, or dry? Then you need to add hair masks to your beauty routine. This is how to apply hair masks properly!

  ...
 • Hajápoló termékek összetevőinek szótára

  Gyönyörű haj

  Hajápoló termékek összetevőinek szótára
  ...

  Használjon jojobaolajat a simább hajért. A selyemprotein fényessé teszi a hajat. Formázó termékeink összetevői sokat képesek tenni a hajért. Szeretné tudni, mi az egyes összetevők hatása? Akkor van némi információnk az ön számára.

  ...
 • Hosszú haj ápolása

  Gyönyörű haj

  Hosszú haj ápolása
  ...

  A vállig érő haj legalább három éve növekszik, és ennyi idő alatt 300 hajmosáson van túl. Ezért a megfelelő ápolás nagyon fontos. Kilenc tippünk van az ön hosszú haja számára.

  ...
 • Gyöngéd ápolás az érzékeny fejbőrnek

  Gyönyörű haj

  Gyöngéd ápolás az érzékeny fejbőrnek
  ...

  Viszket a feje, fejbőre feszül, és szinte nem bír egy helyben ülni? Ha érzékeny a fejbőre, tudja, miről beszélünk. Szerencsére nem kell így lennie. Még a legérzékenyebb fejbőr is megnyugszik a kellő ápolással.

  ...
 • A nedvességpótlás kell a hajnak

  Gyönyörű haj

  A nedvességpótlás kell a hajnak
  ...

  A bőrével sokat törődik, nap mint nap krémekkel és testápolókkal kényezteti. A hajnak is szüksége van erre a törődésre.

  ...
 • Törődés a szép, fényes hajért

  Gyönyörű haj

  Törődés a szép, fényes hajért
  ...

  A csodásan csillogó haj már nem csak a samponreklámokban villogó nők kiváltsága. Mi az ön hajának is fényt és csillogást hozunk.

  ...