Hajregenerálás
Hajápolás | Korpa

Szabadulás a korpától

A fehér korpapihék a fekete ruházaton nagyon bosszantóak. Hajszakértőnk Dr. Edo Hoting elmagyarázza, hogyan lehet megszabadulni a bosszantó fehérségtől örökre.

Először is arra kérjük, ne legyen zavarban a korpa miatt. Az emberek felének van korpa-problémája élete egy vagy másik szakaszában. Ami azt illeti, a korpásodás normális és egészséges folyamat. A bőrünk folytonosan regenerálódik. Ebben a folyamatban az öreg hámsejtek 28 napos ciklusok után elhalnak, és helyet adnak az új sejtek számára. Mivel a sejtek túl kicsik ahhoz, hogy szabad szemmel lássuk őket, általában nem is vagyunk ennek a folyamatnak tudatában.

A hajmosás általában gondoskodik az elhalt hámsejtekről. Ezek a sejtek csak akkor lesznek láthatóak, amikor a fejbőr extra mennyiségű szarusejtet termel. Ennek nem feltétlenül van köze a száraz fejbőrhöz. A zsíros haj is járhat korpásodással. Szakértőnk, Dr. Edo Hoting elmondja, mik a legújabb fejlemények a korpaellenes kutatásban.

Schwarzkopf: Minden embernek van korpája, mert a fejbőr megújítja magát. Miért van az, hogy sokan látható mennyiségű korpával küszködnek.

 

Dr. Hoting: A fejbőrön minden ember esetében élesztőszerű gombák élnek (Pityrosporon ovale). Amikor ez a gomba túl nagy mennyiségben termelődik, az irritálja a fejbőrt, és a fejbőr a korpa túltermelésével reagál. A korpaképződés persze egyéni faktorokon, a koron és a klímán is múlik. A kevés fény is, különösen az UV fény hiánya télen szintén okozhat korpásodást. A hajápolási rutinunk is közrejátszhat. Ha nem mosunk hajat megfelelő gyakorisággal, az szintén korpásodást okozhat.

SK: Mikor szükséges bőrgyógyászt felkeresni?  

DH: A fejbőr begyulladhat, amikor korpásodik, ilyenkor a jelenség erős viszketéssel párosul. Néhány bőrbetegség, például az ekcéma vagy a sömör szintén okozhat korpásodást, ezekben az esetekben mindenképpen kérje bőrgyógyász tanácsát.

SK: A korpásodás és a viszketés mindig együtt jár?

DH:  Nem, egyáltalán nem, A normális korpaképződés nem jár más tünetekkel. Csak a túl erős korpásodás járhat viszketéssel.

SK: A gyakori hajmosás vagy a kemény víz elősegítheti a korpaképződést?

DH: A klíma és mindenféle egyéb környezeti hatások befolyásolhatják a korpaképződést. A száraz, meleg levegő és a kevés napfény télen kedvez a korpának, de a túl sok hajszárítás is kiszáríthatja a fejbőrt és korpásodást okozhat. De a vízminőségnek és a vízkeménységnek nincs különösebb hatása a korpára. A szappannal ellentétben a mai samponok már a kemény víz jelenlétében is ugyanolyan hatékonyan tisztítanak és kondicionálnak. A korpaképződés egyéb zavaró tünet nélkül nem betegség, és hosszútávon kezelhető megfelelő kozmetikai eljárásokkal és korpaellenes samponokkal.

SK: Zsíros hajjal is járhat korpásodás?

DH: Igen, ez is lehetséges. Ha nagyon aktívak a faggyúmirigyek, a faggyú összetapasztja a korparészecskéket, de attól még ott vannak.

SK: Ha valakinek egyszer korpásodási gondjai voltak, mindig korpásodás elleni sampont kell használnia?

DH: Nem, megfelelő odafigyeléssel a  korpásodás elmulasztható. Nem szükséges örökre korpásodás elleni samponra váltani. Ha valaki észreveszi, hogy korpásodik a haja, akkor a probléma megbízhatóan kezelhető korpásodás elleni samponokkal. Számos aktív hatóanyag is kapható korpásodás ellen. Ilyen például a cink pyrithion, ami a túlzott gombásodást akadályozza meg, és így tesz a túlzott korpaképződés kialakulása ellen.

SK: A korpásodás elleni samponok ártanak a hajnak?

DH: Nem, nincs ok aggodalomra a korpásodás elleni samponok rendszeres használata esetén sem. Sőt, a korpa elleni samponokat érdemes kis ideig a fejbőrön hagyni, (maximum két percig), hogy a hatóanyagok kifejthessék hatásukat. Azt is ajánlom, hogy gyakran mossuk a hajat ilyen esetben, hogy a leváló korparészecskéket eltávolítsuk. A kimosást nem igénylő hajtonikok is nagyon hatékonyan veszik fel a küzdelmet a korpa ellen.

Amit megtehet a korpa ellen:

  • Kerülje a fejbőr irritálását, amit forró vizes mosás, erős dörzsölés, kemény hajkefék használata, vagy magas fokozaton történő hajszárítózás okozhat.
  • Ha észrevette, hogy korpás a haja, kerülje a fejbőr további izgatását amivel például a festés, hajvasalás vagy dauerolás jár.
  • Ha a haja száraz és igénybevett, akkor a korpásodás elleni samponok még tovább száríthatják. Ezért vagy balzsamot vagy pakolást kell használnia minden hajmosás után.
  • Az egészségtelen étrend és/vagy a folytonos stressz önmagában nem okoz korpásodást, de könnyen tovább ronthat a helyzeten.

Fedezze fel: Védelem Korpa Száraz haj